Blue Crowned Motmot

This animal can grow over a foot in length! Motmots possess a serrated beak and red eyes, with a black mask that encircles their heads. The overall color of their bodies varies in individuals and ranges from olive to bright green.

Get to Know the Blue Crowned Motmot

This animal can grow over a foot in length! Motmots possess a serrated beak and red eyes, with a black mask that encircles their heads. The overall color of their bodies varies in individuals and ranges from olive to bright green. Their tailfeathers and wings, particularly the primaries, are blue-green. It can most easily be distinguished by its two conspicuous tail-feathers that possess blue, paddle-shaped tips.

This Motmot gets its name from the black mark on its crown that is surrounded by a blue band. In a Mexican morph of this species, the head crown is entirely blue.

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Coraciiformes

This animal can grow over a foot in length! Motmots possess a serrated beak and red eyes, with a black mask that encircles their heads. The overall color of their bodies varies in individuals and ranges from olive to bright green. Their tailfeathers and wings, particularly the primaries, are blue-green. It can most easily be distinguished by its two conspicuous tail-feathers that possess blue, paddle-shaped tips. This Motmot gets its name from the black mark on its crown that is surrounded by a blue band. In a Mexican morph of this species, the head crown is entirely blue.

These birds are omnivorous, but beetles tend to make up the bulk of their diet.

Blue Crowned Motmots are native to Central and South America. They range from northeaster Mexico down to northwestern Peru, Paraguay, Bolivia, Trinidad, and Argentina. They are an adaptable species that exists it many different habitats.

This bird is peculiar as it is active during twilight and will remain active longer than most other bird species in the face of encroaching darkness. Blue Crowns forage separately during the day, but mated pairs will meet back up in the evenings.

During the rainy season, pairs will take advantage of the softened mud to excavate their own burrows in tunnels that were already dug by other animals. Eggs are laid in these burrows at different times depending on the region. In South America, laying occurs between March and April; in Mexico, between May and June. Both parents take turns incubating the nest, with females usually taking the responsibility at night. After 13-21 days, the eggs hatched and are cared for by the parents for 3-4 days. Afterwards, the chicks are only fed during the day but are otherwise unattended.

The wide range and adaptability of this species makes it a species of Least Concern by the IUCN.

Our Motmot can be seen sharing its exhibit with our Koloa Ducks and Sun Conures in our large, South American aviary.

http://www.audubon.org/field-guide/bird/barn-owl

Support conservation close to home — your donation helps us connect visitors with wildlife and inspire the next generation of animal stewards.

Other Animals

Meet our amazing animal family — explore the diverse creatures that call our zoo home, from tropical birds and curious reptiles to friendly mammals, each with their own island story to share.